Wilt u de wandeling nog eens overdoen :
De wandeling start op het dorpsplein van Gijzenzele. We wandelen richting kerk.
Voor de kerk staat het monument der gesneuvelden van de 1ste en 2de wereldoorlog. Het werd ingewijd op 14 oktober 1956.
Via het kerkhof gaan we richting voetweg nr 30 (Pastoorswegel).
De Sint-Bavokerk heeft een eerste vermelding in het jaar 864. Door de tijd heen werd de kerk verschillende malen heropgebouwd. Doch de huidige funderingen dateren nog altijd uit de 9de eeuw
Op voetweg nr 30 (Pastoorswegel) slaan we links af. In de verte horen we het geraas van de autoweg E 40 Kust – Brussel. We wandelen rustig verder tot het kruispunt met de Brielstraat. Hier slaan we links af. Na ongeveer 100 meter gaan we rechts de Kraaienveldstraat in. Deze wijk werd aangelegd begin de jaren ’80 door Kleine Landeigendom Het Volk uit Gent. Er werden 48 woningen opgericht. We nemen onmiddellijk links de Ravenstraat en na de Ravenstraat onmiddellijk rechts terug de Kraaienveldstraat. Na enig bochtenwerk komen we aan de Eksterstraat. Deze straat gaan we in en op het einde nemen we voetweg nr 22 (Renkelinkwegel). Hier wandelen we rechts voorbij bunker C 16. Dit was de commandobunker tijdens de slag om Gijzenzele. Het is één van de acht bunkers op Gijzenzeels grondgebied.
We komen nu terug in de Brielstraat. We steken voorzichtig de straat over en via het rechtse deel van de tweesprong wandelen we richting Gontrode (Melle). Hier lag het vroegere voetbalstation van Voorwaarts Gijzenzele (gesticht in 1974 – kleuren rood / geel) lag aan onze rechter hand. Even verder ligt het vroegere Apostolinnenklooster. Deze plek is een van de oudst bewoonde in Gijzenzele. In de ark voor het klooster staat 1764 gebeiteld.Vroeger stond hier de pastorij van Gontrode en Gijzenzele.
We nemen onmiddellijk links en gaan voorbij de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Wonderbare Medaille. Dit kapelletje werd plechtig ingewijd op 21 mei 1990.
De Brielstraat vormt hier de grensscheiding tussen Gontrode en Gijzenzele. Rechts van ons staat de eerste woning van Gontrode nl de Vierhoekhoeve.
Na ± 150 meter verlaten we de Brielstraat en wandelen de Sint-Lievensstraat in. Deze volgen we ongeveer 500 meter tot het kruispunt met de Kerkstraat. Van hier zien de Sint Barbarakapel. Deze kapel werd waarschijnlijk rond 1850 opgericht door de familie Eeckhout, welke de latere burgemeester van Gijzenzele leverde.
De kerkstraat volgen we ongeveer 300 meter tot aan bunker A 36. U ziet het misschien niet maar naast de bunker loopt terug voetweg nr 22 (Renkelinkwegel). Via deze speciale sluisdeur wandelen we over de weide.
Even verder staat een groen schuilhok voor dieren. De kouters er recht over, waren van de meidagen 1940 tot augustus 1942 de rustplaats van de Duitse gesneuvelden welke in de strijd om Gijzenzele het leven lieten.
Op de T-splitsing nemen we rechts en na enkele meters gaan we terug links en komen zo in de laatste onverharde weg van Gijzenzele “de Eeckweg”.
In de Eeckweg gekomen wandelen we links richting “Gijzel molen” . Aan onze rechter zijde loopt de drukke N 42 en recht voor ons zien we bunker Av10.
Intussen wandelen we de Gijzenzelestraat verder af en komen zo tot het kruispunt met de Hoogstraat. “Den Berg” zoals de oude Gijzelse bevolking het hier noemt.
Na enkele 10-tallen meters de Hoogstraat te zijn ingewandeld komen we aan de eerste woning van Gijzenzele. Immers “tussen kerk en steenweg” stond het ‘Kapittelhof’ of ‘Goed van Gijzenzele’, een oude pachthoeve eigendom van de Sint-Baafsabdij te Gent.
“Den Berg” verder wandelend komen we dicht tegen het kruispunt met de Schoolstraat. Doch dit laten we voor wat het is en nemen rechts voetweg 36 (Vettekotwegel). We wandelen hier door de velden welke in de mei-dagen van 1940 een belangrijke rol hebben gespeeld in het oorlogsgebeuren. Rechts van ons situeert zich het “halve maanbos”. Midden in dit bos staat “abri Av 11” of “de schaapstalbunker”. Deze bunker werd meerdere keren door Duitse troepen veroverd op onze Belgische soldaten en kwam definitief in Duitse handen gebruikmakend van een vlammenwerper.
We volgen het voetwegje en komen zo in de Schoolstraat. We gaan links de Schoolstraat af tot het kruispunt met de Lange straat. Ongeveer halfweg de Schoolstraat staat rechts bunker A 38 verscholen in het groen. In deze bunker staat nog de originele affuiten uit 1940.
Aan het kruispunt met de Lange straat of de oude “Langemunte” gaan we deze in. Op de Y-vormige splitsing nemen we het linker been. Na een kleine 100 meter, juist voorbij woning nr 17, nemen we voetweg nr 32 (kerkwegel). Midden in het landschap staat de prachtige geklasseerde hoeve “Van Durme”. Ook hier staat een Abri in het landschap ingeplant – de D 17.
We vervolgen e voetweg 32 (kerkwegel) tot de Bosstraat. We gaan naar rechts (richting Melle) en na 10 meter onmiddellijk links. Ook dit is voetweg 32. Na een paar 10-tallen meter gaan we links de Padenwegel in en komen zo in de Schoolstraat. Hier naar rechts en we zijn terug aan het Sint-Bavoplein