Tijdens de herdenking van Wapenstilstand in Gijzenzele bracht het Gijzels Genootschap van de Kerkuil een postuum eerbetoon aan de gesneuvelde Gijzenzeelse soldaten René Verliefde, René Sleeuwagen, Remi Sioncke, Honoré De Wever en piloot James Reid. Op het oorlogsmonument prijken de namen van René Verliefde geboren te Oosterzele op 31 juli 1893 en overleden in Sint – Catherine – Waver op 29 september 1914, bij beschietingen van de schans van Dorpveld. Hij was 21 jaar.
René Sleeuwagen, geboren te Massemen op 24 januari 1888, overleed op 27 jarige leeftijd in Calais op 7 februari 1915 aan een besmetting.
Remi Sioncke, geboren in Gijzenzele op 12 april 1892 overleed in Adinkerke op 29 mei 1916 door een kogel in de borst, hij was amper 24 jaar. Honoré De Wever, geboren in Massemen op 31 oktober 1894 overleed aan den IJzer op 9 oktober 1917, hij werd getroffen in de linker halsslagader. Ook piloot James Reid werd herdacht, luitenant bij het 65 ste squadron Royal Air Force, geboren op 30 november 1890 en overleden te Gijzenzele op 4 november 1918 bij een luchtgevecht. Hij was 28 jaar. Zijn graf bevindt zich vooraan de kerk.
Met speeches van Petra Van Bever, burgemeester Johan Van Durme, bloemenhulde, Last Post, Te Velde, de Nationale Hymne en het citeren van een gedicht op het herinneringsprentje (uitgegeven bij de inhuldiging van het oorspronkelijk monument), waardering voor Karel De Sutter die traditiegetrouw de plechtigheid opluistert en een receptie in de kerk, bracht het Gijzels Genootschap van de Kerkuil een stijlvolle en piëteitsvolle 11 novemberviering.
Op het herinneringsprentje:
‘Zalige roemrijke en dankbare gedachtenis van onze dappere Gijsenzeelsche soldaten, gesneuveld voor de vrijheid van het dierbaar Vaderland.
Soldaat zijn en ten dienste staan
Van Land en Volk! Ten strijde gaan
Ten dure prijze van hun bloed
Dat deden zij!
Is ’t dan te veel dat wij hun naam
En hunne krijgs- en martelfaam
Bewaren, en zij blijven staan
In ons gemoed met liefde omdaan?
Voorzeker neen!
Wie zal dat heldenmoedig leven
Verdiende hulde en eere geven?
Wie kan naar weerde dat beloonen
Genoeg die martelaars bekroonen?
Gij God alleen!
Aan al die ons duurbaar zijn
Wil, o God Uw zegen geven
Spaar hen hart- en zielepijn,
Om het offer van ons leven.
Een stuk geschiedenis
De eerste herdenking aan het huidige monument met vermelding van de gesneuvelden van de Eerste én de Tweede Wereldoorlog vond plaats in 1956. De leerlingen van de Mannekesschool werden verplicht aanwezig te zijn. Wie niet opdaagde kreeg straf. Weinigen weten dat het oorspronkelijk monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog zich nog op de muur aan de kerk bevindt. Het monument werd opgericht in 1920. Hoe kwam het tot stand? Op 31 mei 1919 ontvangt de gemeente Gijzenzele een schrijven van de gouverneur voor het planten van een vrijheidsboom. Op de gemeenteraad van 25 september 1919 wordt het volgende beslist: We citeren: ‘De raad stemt er in toe een vrijheidsboom te planten ter nagedachtenis der slachtoffers van oorlog te vereeuwigen en aan den voet van den boom eene groenzuil te plaatsen met naam der gesneuvelden voor ’t vaderland, wier naam er zal in gegrift staan der soldaten der gemeente die voor het vaderland gestorven zijn van onze gemeente. Verder…’De raad is van gevoelen geen vredesfeesten in de gemeente te vieren’ voor oogende de geldenlijken toestand van de gemeentekas’. Op 15 december 1919 beslist de raad een toelage toe te staan voor het oprichten van een gedenkteken ter nagedachtenis der gesneuvelden der gemeente. De raad voelt er zich enerzijds toe verplicht door een omzendbrief van de gouverneur én de ontoereikende rondophaling die gedaan is in de gemeente. De raad stemt erin toe een som van 500 frank uit te geven – het te kort – te gebruiken voor het oprichten van een gedenkteken der gesneuvelden der gemeente. De heer D’Hondt Ernest wordt gelast een gedenkteken te plaatsen op 4 september 1920 en waarvan de onkosten zal gedragen worden ter som van ongeveer 675 franken door de gemeente’. Op het monument worden de vier sneuvelde soldaten uit Gijzenzele vermeld