Oosterzele –Schoolstraat – tussen de woningen 49 en 53
Kadastraal: Oosterzele, 6de afdeling – sectie A nr 220c
Situering van de bunker
Kadastrale aanduiding van de bunker in 1934 en detail van het inplantingsplan. (bron min. van financiën – aankoopcomité Gent 2 – RAG
Huidige kadastrale ligging en luchtfoto.
De bunker is volleidg overgroeid. De gele kleur binnen het groen is de bunker. (bron Agif en Van Steelandt)
Oorsprong van eigendom
Het deel van het perceel grond waarop naderhand bunker A 38 werd opgericht stond oorspronkelijk onder grotere oppervlakte gekend als kadastraal perceel nummer 220 en behoorde toe aan de heer Remi Eeckhout te Gijzenzele.
Bij akte verleden op 9 maart 1935 ten overstaan van de Ontvanger der Registratie en Domeinen te Gent werd voormeld perceel grond verkocht aan de Belgische Staat.
Ingevolge akte verleden op het kantoor der Registratie en Domeinen Bottelare te Merelbeke op 31 december 1962 werd de grond met eropstaande bunker verkocht aan de heer Ernest Eeckhout en mevrouw Denise Eeckhout, beiden te Wetteren, elk voor de onverdeelde helft.
Beschrijving van de bunker
Het betreft een gecementeerde bunker met twee schietgaten. De schietgaten zijn gecamoufleerd als twee ramen welke verborgen zaten achter luiken. De bunker zelf had als camouflage het motief van betonsteen – in de volksmond assesteen.
De hoeken waren opgemetst en het metselwerk werd afgesloten met een “lanteau” . Het metselwerk was eveneens bepleisterd met in de cementlaag aangebrachte baksteenpatronen. Daarboven werd een dakconstructie geplaatst met een licht hellend dak van ± 30°.
Beide kamers zijn voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleur. Daarnaast was er ook een voorziening voor de opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.
Aan de muren zijn nog alle haken en rekken aanwezig. Ook het originele chardome-affuit. De haken voor het aanhangen van allerlei materiaal zoals helm en rugzak. De rekken waren ijzeren haken waarop een eiken plank werd gelegd. Op deze plak werden de kogelbanden gelegd. Tijdens de slag om Gijzenzele was de bunker bemand door het 5de Linieregiment en bestond uit een sectiechef, twee stukoversten, twee laders en twee schutters. (bron Erik Janssen).
Plannen van de bunker
Plattegrond en doorsneden van de bunker. De dakconstructie bestond uit hout met Boomse pannen. (KLM/MRA, Fonds 185, doos 810, bunkerdossiers)
Binneninrichting
Binnen bunker A 38 zijn nog alle stukken origineel. Zowel de affuiten als de haken en de rekken zijn nog origineel.
Enige verduidelijking rond de klinknagel die bepaalde kritische specialisten gebruiken om te zeggen dat een affuit gestolen is.
De klinknagel heeft een rond bolle zetknop. De steel van de klinknagel moet iets langer zijn dan de gezamenlijke dikte van de aan elkaar te bevestigen delen. Hieronder een foto hoe zo’n nagel langs de binnenzijde van een affuit eruitziet – A 38. Zoek deze rondingen maar eens bij de affuiten in beide bunkers A 33 en A 36….