Bunker Wetterse steenweg – Av 11 |
Gijzenzele –Wetterse steenweg– ter hoogte van woning 19 |
Kadastraal: Oosterzele, 6de afdeling – sectie A nr 335 n |
Situering van de bunker
Kadastrale aanduiding van de bunker in 1934 en detail van het inplantingsplan. (bron min. van financiën – aankoopcomité Gent 2 – RAG
Huidige kadastrale ligging en luchtfoto (bron Agif en Van Steelandt)
Oorsprong van eigendom
Het deel van het perceel grond waarop naderhand bunker Av 11 werd opgericht stond oorspronkelijk onder grotere oppervlakte gekend als kadastraal perceel nummer 293a en behoorde toe aan 1/ de heer Prosper Vermeulen te Lochristi, 2/ mevrouw Juliana Vermeulen te Lochristi, 3/ de heer Josephus Vermeulen te Lochristi, 4/ de heer Paulus Vermeulen te Gent, 5/ mevrouw Marie Vermeulen te Lochristi, 6/ mevrouw Anna Vermeulen te Deinze, 7/ mevrouw Madeleine Vermeulen te Sint Amandsberg, 8/ de heer Petrus Vermeulen te Lochristi, 9/ mevrouw Leontina Vermeulen te Oost Rozebeke, 10/ Germana Vermeulen te Gent en 11/ mevrouw Cecilia Vermeulen te Lochristi.
Bij akte verleden op 4 april 1935 ten overstaan van de Ontvanger der Registratie en Domeinen te Gent werd voormeld perceel grond verkocht aan de Belgische Staat.
Ingevolge akte verleden op het kantoor der Registratie en Domeinen Bottelare te Merelbeke op 20 maart 1959 werd de grond met eropstaande bunker verkocht aan de echtgenoten Albert De Buck-De Clercq Maria te Wetteren.
Beschrijving van de bunker
Het betreft een gecementeerde bunker met twee schietgaten. De bunker was ommuurd tot een bepaald hoogte. Nadien was hij afgewerkt met houten planken. Hij was in werkelijkheid gecamoufleerd als een stal. Vandaar uit ook de verwijzing in militaire rapporten naar de “Schaapstalbunker”.
Binnenin bevinden zich twee kamers welke met elkaar verbonden zijn. Beide kamers zijn voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleur. Daarnaast was er ook een voorziening voor de opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.
Aan de achterkant van de tweede kamer was een metalen koepel en de daaraan gekoppelde klimijzers.
Aan de muren waren haken en rekken voorzien. De haken voor het aanhangen van allerlei materiaal zoals helm en rugzak. De rekken waren ijzeren haken waarop een eiken plank werd gelegd. Op deze plak werden de kogelbanden gelegd. Tijdens de slag om Gijzenzele was de bunker bemand door de 13de compagnie van het 6de Linieregiment en bestond uit een sectiechef, twee stukoversten, twee laders en twee schutters.
(bron Erik Janssen).
Plannen van de bunker
Plattegrond en doorsneden van de bunker.
De dakconstructie bestond uit een vrij plat dak met vermoedelijk “Boomse pannen”. Over de koepel was een houten “klokkentorentje” geplaatst.
(KLM/MRA, Fonds 185, doos 810, bunkerdossiers)
Binneninrichting
De bunker na beschietingen
© Erik Janssen
© Erik Janssen
© Erik Janssen
© Erik Janssen