Welkom te Gijzenzele

.......... De kleinste deelgemeente van Oosterzele

James Reid - biografie

De reis van James Reid naar Frankrijk begon ergens halverwege 1917, maar een juiste datum is niet gekend. Hij vertrok vanuit Newark[1], New Jersey (USA) en werkte vòòr het uitbreken van de oorlog als machinetester voor de Curtiss Company[2].

Samen met twee vrienden pakte de zoon van Nathaniel en Sarah Jane Reid, Schotse (of was het Ierse) immigranten, zijn spullen en verliet zijn ouders en hun huis in 13th Street nr 8 te Newark. Eén van zijn metgezellen was een zekere Elija Gaddis Plum, ook afkomstig uit Newark, een sociaal persoon die bekend stond om zijn verstand en zijn enthousiasme. De andere was waarschijnlijk Jay Pollins van North Brunswick. Jay was een bekend lid van zowel het voetbal- als het basketbalteam van de New Brunswick High School in 1912-1914. De lokale kranten versloegen zijn acties op het veld. Hij was net ontslagen uit de US Navy en was er op gebrand om naar Frankrijk te gaan om "zijn bijdrage te leveren" tot WO I. Samen vonden de drie de weg naar het rekruteringskantoor van de Royal Flying Corps in New York City.

Ze legden de eed af en schreven zich in. Zowel Plum als Pollins zouden later op de RE-8 vliegen in dienst van Frankrijk. Plum met het 13de Squadron van de RAF en Pollins met het 21ste Squadron. Pollins was slechts een week aan het front toen hij in september 1918 werd gedood. Plum zou de oorlog overleven, maar sneuvelde uiteindelijk in maart 1945, opnieuw in dienst van de RAF tijdens WO I.

 

 NewArk

    

       De regio ‘Newark’ in de Amerikaanse staat New Jersey      

  

[1] Newark is een stad in de Amerikaanse staat New Jersey en telt 273.546 inwoners. Het is hiermee de 63e stad in de Verenigde Staten (2000). De oppervlakte bedraagt 61,6 km2, waarmee het de 206e stad is. De stad wordt vaak gegroepeerd met New York, die samen een zogenaamde megacity vormen (een grootstedelijk gebied met meer dan 10 miljoen inwoners).

 

[2] The Curtis Company was een pionier van de vliegtuigbouwers in de Verenigde Staten en wordt vaak beschouwd als de vader van de marineluchtvaart.. Het eerste business venture, de Curtiss Manufacturing Company, bouwde en
verkocht motorfietsmotoren en complete motorfietsen. Als lid van Alexander Graham Bell’s Aerial Experiment Association bouwde men de motoren voor de Red Wing en de White Wing