Welkom te Gijzenzele

.......... De kleinste deelgemeente van Oosterzele

Bunker A38

Bunker Schoolstraat – A 38

Oosterzele   – deelgemeente Gijzenzele, Schoolstraat   tussen woningen 49 en 53
Kadastraal:   Oosterzele, 6de afdeling   Gijzenzele - sectie A nr 220d

 

 Bronnen: Bruggehoofd Gent door Erik Janssen en het ministerie van financien Comité tot aankoop.

 

 kadastrale ligging alg

 

                                                                               

kadastrale liging detail
Kadastrale toestand jaren '30       Detail van het onteigende perceel

       kad minne   lucht minne    
 Kadastrale toestand heden
(Min van Fin - adm van het kadaster)
 Luchtfoto heden
(foto Agiv)

 

  

Oorsprong van eigendom

 

Het deel van het perceel grond waarop naderhand bunker A 38 werd opgericht stond oorspronkelijk onder grotere oppervlakte gekend als kadastraal perceel nummer 220 en behoorde toe aan de heer Remi Eeckhout te Gijzenzele.

Bij akte verleden op 9 maart 1935 ten overstaan van de Ontvanger der Registratie en Domeinen te Gent werd voormeld perceel grond verkocht aan de Belgische Staat.

Ingevolge akte verleden op het kantoor der Registratie en Domeinen Bottelare te Merelbeke op 31 december 1962 werd de grond met eropstaande bunker verkocht aan de heer Ernest Eeckhout en mevrouw Denise Eeckhout, beiden te Wetteren, elk voor de onverdeelde helft.

 

Beschrijving van de bunker

 

Het betreft een gecementeerde bunker met twee schietgaten. De schietgaten zijn gecamoufleerd als twee ramen welke verborgen zaten achter luiken. De bunker zelf had als camouflage het motief van betonsteen – in de volksmond assesteen.

De hoeken waren opgemetst en het metselwerk werd afgesloten met een “lanteau” . Het metselwerk was eveneens bepleisterd met cement. Daarboven werd een dakconstructie geplaatst met een licht hellend dak van ± 30°.

Beide kamers zijn voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleur. Daarnaast was er ook een voorziening voor de opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.

Aan de muren zijn nog alle haken en rekken aanwezig. Ook het originele chardome-affuit. De haken voor het aanhangen van allerlei materiaal zoals helm en rugzak. De rekken waren ijzeren haken waarop een eiken plank werd gelegd. Op deze plak werden de kogelbanden gelegd. Tijdens de slag om Gijzenzele was de bunker bemand door het 5de Linieregiment en bestond uit een sectiechef, twee stukoversten, twee laders en twee schutters.